Hur ska man sova?

Visste du att du spenderar ungefär en tredjedel av din livstid med att sova eller försöka sova? Det är mycket tid att vara på samma plats och i potentiellt samma position, och därför tar vi den här veckan upp diskussionen om sovställningar för att hjälpa dig att ta hand om din ryggrad och kropp medan du ligger i sängen.

Om du någonsin har vaknat upp med stel nacke eller värk och smärta kommer du att veta hur frustrerande det är. Och även om vi inte med säkerhet kan säga att det orsakades av en viss sovställning, så baserat på hur mycket tid som spenderas i sängen, finns det potentialen att det kan ha bidragit till dina bekymmer. Förståeligt nog när du väl har somnat kan du hamna i alla möjliga konstiga och underbara positioner som du inte är medveten om. Men genom att försöka börja i rätt position och korrigera dig själv när du vaknar på natten kan göra mycket för att förbättra din rygghälsa.

Så vilken är den bästa sovställningen?

Börja med att tänka på hur våra avlägsna förfäder skulle ha sovit. Föreställ dig att lägga dig på den hårda, bara marken. Det skulle vara omöjligt att sova på mage och alldeles för smärtsamt för axel och höft för att sova på sidan. Naturligtvis skulle du hamna på rygg. Och det är vårt råd på sovställning, att framför allt försöka att sova på rygg.

Men lättare sagt än gjort, så här kommer lite mer…Här är de 3 vanligaste sovställningarna och saker att tänka på:

På ryggen

Att ligga på rygg gör att din kropp och ryggrad förblir i ett neutralt läge. Om du kan sova på rygg är detta troligen den position som kommer att skapa minst spänning i din kropp, vilket kan hjälpa till att minimera värk och smärtor när du vaknar. I den här positionen rekommenderar vi att du använder en tunnare kudde så att ditt huvud inte tvingas framåt.

Om du upptäcker att det blir för mycket spänningar i nedre delen av att ligga på rygg kan du prova att lägga en kudde under knäna som stöd.

På din sida

Detta är en mycket populär sovställning men det finns ett par saker att tänka på. Om du sträcker ut ena benet framför dig medan du är på sidan, kommer du att sätta spänningar i nedre delen av ryggen och bäckenet. Att därför hålla dina ben direkt ovanpå varandra kommer att hålla detta till ett minimum. Att ha en kudde som stödjer ditt huvud är också nyckeln, så en kudde som fyller djupet av din axel är att rekommendera. Du kan kontrollera detta med en spegel, och se till att när du lägger huvudet på kudden så förblir huvudet i linje med resten av kroppen. Detta kommer att hjälpa till att stödja din axelled och minska spänningen i nacken.

Om du kämpar med smärta i nedre delen av ryggen eller bäckenet kan det ge ytterligare stöd och göra det bekvämare att lägga en kudde mellan benen när du ligger på sidan.

På magen

Tyvärr har att sova på magen stor potential att försätta din kropp i en besvärlig position eftersom det tvingar ditt huvud åt sidan. Resten av din kropp kommer sannolikt att vara vriden och under spänning också. Så vi rekommenderar inte den här positionen helt enkelt.

Men om du måste sova på mage, försök att använda en tunnare kudde, men om du kan, håll dig till att sova på rygg eller sida. Vi lovar att din kropp kommer att vara tacksam för det!

En fråga vi också ofta får är ”vilken madrass eller kudde ska jag använda?” Vi är alla unika, och det som fungerar för en person kanske inte är rätt för en annan. Därför skulle vi rekommendera att du provar olika märken innan du köper. Ta även hjälp av personalen i butiken för att hitta den madrass och kudde som passar för dig.

när du lägger dig i sängen senare ikväll, ta en stund att kolla med dig själv och observera om du känner spänningar i kroppen. Behöver din sovställning ändras? Stöttar dina kuddar dig och är din madrass bekväm? Att finjustera dessa områden kan bidra till den kvalitativa vila du förtjänar och stödja din ryggrads hälsa och kiropraktikresa med oss.

Kontakta oss om vi kan vara till ytterligare hjälp.

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.