5 steg för att minska risken för sportskador

Det nya året har nu startat. Och många av er har säkert satt upp mål för ett nytt liv och att träna.

Träning är underbart för kroppen på många sätt. Men en våg av motivation kan ibland chockera systemet vilket vidare kan leda till problem som stör och frustrerar. Detta är något som många upplever när de startar sin träningsresa, men det går faktiskt att undvika. Därför delar vi den här veckan med oss av 5 steg du kan tänka på för att minska risken för idrottsskador och för att hålla dig på rätt spår med dina träningsmål.

Ha en plan

Det kan vara frestande att anmäla sig till 10k-loppet och springa ut genom dörren i full fart. Men om du pressar din kropp för mycket för tidigt, kommer du sannolikt att utveckla en skada och göra processen svårare.

Därför, vilken träning du än väljer att njuta av, rekommenderar jag att du lägger upp en plan i början. Om du till exempel har ett mål i åtanke, som ett löplopp, titta då i din kalender hur lång tid du har på dig. Planera din träning från tävlingsdagen bakåt så att du gradvis bygger upp din styrka och kondition. Den avsiktliga planen gör att din kropp kan anpassa sig och återhämta sig.

Vätska och bränsle

Om du stoppar fel, eller inte tillräckligt med, bränsle i din bil kommer du snart att veta om det; detsamma gäller för din kropp. Du kommer att förlora mer vätska och elektrolyter genom svettning när du ökar din träning. Därför är det viktigt att hålla din kropp återfuktad och att fylla på din energi genom näringsrik mat. Detta kommer att hjälpa till att hålla din kropp igång på bästa sätt och i sin tur minska symtom som trötthet, ömhet, kramper och spasmer.

Ta pauser

Det är ingen skam att ge dig själv några minuter under din träningsrutin för att ta en paus. Time-out kan hjälpa dig att fokusera på nytt. Det erbjuder även en möjlighet att fylla på med energi till din kropp som vi har nämnt ovan. Förutom att ta pauser under träningen är det viktigt att ta hänsyn till vilodagar under veckan. Om du känner att du ändå vill träna på dessa dagar är det bra att välja en lugnare aktivitet. Aktiviteter som promenader, lugna cykelturer eller avsiktlig stretching är sätt att hålla dig rörlig samtidigt som du hjälper din kropp att återhämta dig.

Värm upp och kyl ner

Om du har väckts plötsligt ur en djup sömn kommer du att veta hur alarmerande det kan vara. Att plötsligt börja träna kan orsaka en liknande chock för din kropp. Ge dig tid att väcka dina muskler och vävnader genom aktiva rörelser innan ditt träningspass. Detta för att de ska vara varma och redo för det kommande arbetet. Efter träningen är det bra att låta din puls att sänkas i en jämn takt genom lugna övningar. Till exempel, om du har sprungit, spendera några minuter i slutet till att gå och stretcha ut dig försiktigt.

Lyssna på din kropp

Vår kropp talar ofta om hur den mår genom mer eller mindre subtila tecken. Ofta är det frestande att bara ignorera och kämpa igenom dem. Men de är där av en anledning, för att berätta att något inte står rätt till. Det kan vara den knipande känslan i axelleden när man lyfter en vikt eller spänningar och obehag i nedre delen av ryggen vid rodd.

Oavsett vad är det viktigt att lyssna på din kropp och anpassa det du gör så att kroppen får vila. Såklart, om problemet kvarstår rekommenderar vi alltid att du söker professionell hjälp. Och gör det förr snarare än senare! En kiropraktor kan hjälpa dig att identifiera orsaken och få dig tillbaka på rätt spår.

Sammanfattningsvis 

Hoppas vi att du kommer ut och njuter av din träning! Och genom att ta hänsyn till ovanstående steg så kommer du att stödja din kropp i processen.

Om du utvecklar värk och undrar om kiropraktisk vård kan hjälpa, hör gärna av dig. Kiropraktisk vård är ett naturligt och säkert sätt att ta hand om skador som kan uppstå vid idrott, såsom smärta i ländryggen, ledvärk, muskelspasmer och spänningar. Även efter att de fått hjälp och smärtan efter en skada blivit bättre, är det många som väljer att fortsätta med kontinuerliga besök hos sin kiropraktor. Detta hjälper kroppen att hålla sig i toppform och minskar risken för nya eller ytterligare skador.

Så tveka inte att boka in det där besöket redan när du börjar få känningar och innan en skada har uppstått. Det lönar sig både för kroppen och för andra delar i din vardag!

Med kärlek,

Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.