Visste du att det finns så mycket du kan göra för att hålla dina ben starka? Och den styrkan är verkligen viktig, speciellt nu när vi befinner oss i de kallare månaderna då risken för fall ökar. Men tyvärr är det många som inte inser att de har låg bentäthet förrän det fruktade fallet och en fraktur inträffar. Och då får diagnosen osteoporos, vilket är försvagning av skelett.
Osteoporos är en folksjukdom och det beräknas att varannan kvinna och upp till var femte man drabbas av en osteoporosrelaterad fraktur efter 50 års ålder. I själva verket sker det ungefär 90 000 osteoporosrelaterade och av dessa är cirka 15 000 höftfrakturer (1).
Emellertid betyder inte hög statistik att du är självklar att inkluderas i . För det finns sätt att minska risken för att osteoporos uppstår. Så istället för att vänta på att en potentiell olycka ska hända och då inse att något är fel, så uppmuntrar vi dig att vara proaktiv! Därför diskuterar vi denna vecka hur dina ben fungerar och ger dig 3 saker som du kan tänka på för att främja din benhälsa under vintern och även framåt i tiden!
Visste du att dina ben i själva verket är levande vävnader, precis som dina muskler och din hud? Och dina ben omformas ständigt. Medan dina benceller arbetar hårt för att bygga upp ditt ben, finns det emellertid andra celler som medvetet reducerar vävnaden runt skelettet. När du når 30-årsåldern kommer du att nå din maximala benmassa, vilket innebär att därefter kommer din bentäthet att gradvis minska.
Den positiva nyheten är att du kan sakta ner processen och hålla din bentäthet hög! Vilket i sin tur leder till att dina ben förblir starka och motståndskraftiga även under dina senare år.
Här är 3 saker du kan göra, och dessutom några förslag på vad du kan undvika, för att hålla dina ben friska:
Det kanske låter chliché, men att träna med tyngder och motstånd är ett av de mest effektiva sätt för att öka bentätheten. Detta blev tydligt sedan NASA genomförde hälsokontroller med sina astronauter efter rymdexpeditioner. Vid deras återkomst hade astronauternas benmassa minskat avsevärt. Detta på grund av den minskade gravitationen och oförmågan att belasta sina ben (2).
Fördelarna med att använda motståndsmaskiner, band eller även din egen kroppsvikt hjälper till att sätta spänningar genom dina muskler. Som i sin tur belastar dina ben. Därför vill vi rekommendera dig att införliva detta i din rutin minst 3 gånger i veckan. Men tänk på att varje träningstillfälle är lyckad, även om du bara lyckas få till träningen någon gång ibland. Och tänk på att träningen inte behöver vara ett intensivpass på gymmet. I själva verket finns övningar du kan göra hemma likväl som på jobbet, busshållplatsen eller någon annan ledig tid du har.
Till sist är rörelse och avsiktlig träning även viktig för att hjälpa till med balans, koordination och muskelstyrka. Vilket i sin tur hjälper till för att förebygga fall och frakturer. Dessutom kan vardagliga sysslor, som städning, promenader, trädgårdsarbete, eller varför inte pulkaåkning?, göra mycket för att stödja din benhälsa.
Vitamin D är ett vitamin man kan få brist på, vilket faktiskt inte alls är bra. D-vitamin är viktigt för att reglera kalcium och gör så att det kan absorberas i dina ben. Och faktiskt är den största källan till vitamin D solljus. Emellertid är det inte så lätt att få solljus i dessa mörka månader, jämfört med sommaren. Å andra sidan lagrar kroppen D-vitamin som du har fått i dig under sommarens månader så att det räcker de första månaderna på hösten.
Men trots detta kan du behöva få i dig extra vitamin D. De flesta mejeriprodukter, växtbaserade dryckprodukter, smörgåsfetter och matfettsblandningar är berikade med vitamin D. Fet fisk, såsom lax, makrill och sill, innehåller goda mängder med vitamind D. Dessutom är kött och ägg en källa till vitamin D, även om den inte är lika stor som hos fisk. Vissa folkgrupper kan emellertid behöva ta kosttillskott. Ta kontakt med läkare om du är osäker på om du får i dig tillräckligt.
Nästa viktiga näringsämne är kalcium. Som ni säkert hört sedan barnsben är kalcium en viktig komponent för både skelett, men även för tänder. Det bästa sättet att få i sig kalcium, och andra näringsämnen såsom vitamin K som också förbättrar bentätheten, är genom mat. Gröna bladgrönsaker, såsom spenat, grönkål, broccoli och kål är välsmakande och naturliga källor till kalcium. Även mejeriprodukter och nötter innehåller stora mängder kalcium, och vegetabiliska alternativ till mejeri är ofta berikade med kalcium.
Det finns mediciner som kan påverka din benhälsa, såsom steroider och syrablokerare. Ofta kan du inte sluta med en medicin på grund av risken för benskörhet, eftersom man måste väga emot fördelarna och nackdelarna. Trots detta kan du tänka lite extra om du måste ta mediciner. Det är viktigt att ha regelbunden kontakt med din läkare och att genomföra regelbundna undersökningar och granskningar för att fånga upp osteoporos i ett tidigt stadie.
Något du dock bör bör undvika är högt bearbetade och sockerrika livsmedel i överskott. Dessa tillsammans med regelbunden konsumtion av alkohol, koffein och kolsyrade drycker har potential att vara skadliga för din benhälsa. Så om möjligt bör du hålla dem till ett minimum.
Sist men inte minst har vi rökning. Förutom alla andra nackdelar och faror som rökning bidrar till, finns det även ämnen som påverkar kroppens förmåga att bygga upp skelettet. Så om möjligt bör du undvika att röka.
Även om det låter som en stor grej att ta hand om ditt skelett men som du ser ovan är de flesta områdena förvånande enkla att tänka på. Så om du implementerar dessa tips och tänker på ditt skelett redan idag, kommer du att bidra till att stödja dina bens hälsa samt kanske förebygga frakturer i framtiden. Om du är orolig för din benhälsa, kontakta din läkare eftersom det finns en mängd tester som kan göras för att bedöma benens hälsa och täthet.
Naturligtvis, som din kiropraktor, är vi alltid här för att hjälpa dig och vi tar benhälsovård på största allvar. Vi stödjer många personer med osteoporos och anpassar alltid våra justeringar efter individuella behov. Kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.
Med kärlek,
Referenser:
1. Svenska osteporos sällskapet. (2021) Vårdprogram för osteoporos. Hämtat från: https://svos.se/vardprogram-for-osteoporos/
2. NASA. (2013). Bone Health. Hämtat från: https://www.nasa.gov/exploration/humanresearch/areas_study/physiology/physiology_bone.html
Innehållet i denna blogg är avsett för utbildningsändamål och är inte avsedd att erbjuda personlig medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga en kvalificerad vårdgivare med alla frågor du har angående ett medicinskt tillstånd. Ignorera aldrig eller dröj med att söka professionell medicinsk rådgivning på grund av något du har läst i den här bloggen.